Picture
Picture
ljus-minnessida
minnessida-liten
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Grattis till ditt val, du har tagit beslutet att förgylla ditt liv med en birma, världens underbaraste kattras, och bli kattägd i minst 10-15 år framåt. Här följer en hel del tips och råd som du bör tänka på innan den nya kattungen flyttar hem till er.

Till skillnad mot vad många tror så är katter mycket sociala djur som vill ha (och ger) mycket kärlek och omtanke. De flesta katter trivs inte som ensamkatter om de dessutom saknar mänskligt sällskap under större delen av dygnet så det gäller att ha tid till sin nya familjemedlem. Om man arbetar om dagarna och kattungen är ensam under den tiden kan det vara smart att skaffa en till katt så att de har sällskap av varandra. Vi säljer inga katter som utekatter utan vi vill att kattungen ska hållas inne och endast vara ute under uppsikt precis som en hund (inga hundar släpps ut vind för våg och förväntas klara sig själva). Det kan däremot vara en bra idé att näta in balkongen och låta katten vara ute där eller bygga en rastgård. Om man vill kan man lära katten att gå i koppel och gå ut på promenad.

Du som ägare tar över rollen som kattungens mamma och det är din uppgift att uppfostra katten och lära den vad den får och inte får göra. Sätt gränser och var konsekvent annars kommer snart din lilla kisse vara boss i huset. När katten gör något som den inte får så ska du fya kattungen samtidigt som du plockar bort den från det förbjudna. Alternativt kan man ta kattungen försiktigt i nackskinnet och fräsa åt den eller spruta lite vatten på kattungen med en blomspruta.

En birma har väldigt lättskött päls trots att den är långhårig och på grund av pälsens silkiga karaktär så behövs ingen avancerad pälsvård. De fäller inte speciellt mycket heller förutom på våren och hösten när de byter päls, då brukar pälsen samlas till gigantiska dammråttor på golvet som lätt kan plockas upp. För den vardagliga pälsskötseln krävs ingenting speciellt och vill du inte kamma din katt mer än någon gång ibland så behövs det inte. Vi brukar dock kamma eller borsta igenom våra katter några gånger i veckan, mest för att katterna tycker om det samt att det tillhör det sociala umgänget med katterna. Vi använder en borste med både borst och plastpiggar samt en glestandad metallkam, mer behövs inte. Bada katten behöver du inte göra alls om det inte är så att du är utställningsintresserad för då blir det plötsligt en hel vetenskap. Till kattens skötsel hör också kloklippningen och det bör göras ca en gång varannan vecka med en riktig klosax. Det är endast spetsen på klon som ska klippas bort och man måste vara försiktig så att man inte klipper för långt in.

När kattungen flyttar ifrån oss så har den blivit avmaskad med Drontal två gånger, vaccinerad två gånger med Nobivac Tricat vet, blivit ID-märkt med microchip samt blivit veterinärbesiktigad en gång. I fortsättningen ska katten vaccineras en gång per år och också avmaskas en gång per år, även om katten är innekatt. Man kan dra in maskägg med skorna och dessutom kan katten få mask om den tillåts vara ute i koppel på sommaren. Vaccineringen är väldigt viktig för att skydda katten mot de vanligaste kattsjukdomarna, kattsnuva och kattpest, och den årliga vaccineringen ska alltid innehålla vaccin mot båda dessa sjukdomar. Precis som med maskägg så kan man också dra in diverse sjukdomar med skorna så för att vara på den säkra sidan så ska dessa vaccineringar göras årligen.

Vi har en dolda-fel försäkring till alla våra kattungar, den gäller i tre år och skyddar mot fel som inte har synts vid veterinärbesiktningen. När kattungen flyttar hem till er så måste den också få en veterinärvårdsförsäkring och eventuellt en liv/avelsförsäkring. Det kostar bara några hundralappar per år att försäkra sin katt och om olyckan är framme så är det ovärderligt att ha.

Under tiden som kattungen har bott hos oss har den fått Royal Canins kattungefoder (torrfoder) samt komplement i form av köttfärs och inälvor. För att göra det ännu mer näringsrikt så brukar jag oftast blanda i en äggula i köttfärsen, dessutom är det bra för kattens päls. Kattungarna har även fått en del blötmat som Whiskas bitar i sås och Sheeba, endast det bästa är gott nog som det brukar heta. Vi rekommenderar att kattungen får fortsätta att äta Royal Canin kattungefoder (eller motsvarande helfoder för kattungar) tills ca ett års ålder, då kan man gå över till ett vuxenfoder som t.ex. Royal Canin Hair & Skin. Det är viktigt att kattungen alltid har tillgång till vatten samt torrfoder och att detta fylls på hela tiden. En kattunge äter nämligen många gånger per dygn (10 – 15 gånger) men väldigt lite åt gången, därför är det så viktigt att kattungen har fri tillgång till mat och vatten. Man bör undvika torrfoder från Whiskas och Friskies eftersom de innehåller mycket spannmål som visserligen gör katten mätt men som inte innehåller speciellt mycket näring. Man ska också undvika att ge katten mjölk eftersom många katter är överkänsliga mot laktos.

Det måste finnas en matskål och minst en vattenskål i porslin/rostfritt stål till katten i det nya hemmet. Undvik skålar i plast eftersom plasten kan fälla ut i vattnet och orsaka allergier och smaksätta vattnet så att katten inte vill dricka. Tänk också på att en katt inte vill äta och dricka i närheten av toalådan placera därför matskålarna långt bort från den.

En annan sak som naturligtvis måste finnas i hemmet är en toalåda till katten samt strö till den. Vi rekommenderar att ni skaffar en stor toalåda med tak eftersom de flesta katter tycker om att ha lite svängrum och dessutom krafsar en hel del, det finns ju roligare saker än att komma in i badrummet och upptäcka att man plötsligt har ett sandtag där. Vi använder sand som klumpar sig eftersom det är effektivast och ger minst lukt och naturligtvis så finns det en hel mängd olika märken att välja på, två bra märken är Everclean och Pussi Compakt. Ett tips är att köpa kattsand på någon kattutställning, då brukar det finnas flera bra sorter att välja på och de brukar säljas till lägre pris än i djuraffärerna.

Ett annat måste är klösbrädan. När kattungen har bott hemma hos oss så har de blivit tränade av oss och kattmamman att använda sig av de klösträd som vi har. Oavsett om man skaffar en liten klösbräda att ha på väggen eller ett helt klösträd så måste det finnas annars kommer katten ofelbart börja klösa på möblerna. Katten klöser inte enbart för att vässa klorna utan också för att doftmarkera sitt revir därför hjälper det inte att klippa klorna på katten och tro att klösandet upphör då. Vi rekommenderar att man passar på och införskaffar ett klösträd till sin katt. Det brukar vara mycket uppskattat inte bara för att vässa klorna på utan också som sovplats och lekplats.

Man bör också se till att man ordnar flera olika sovplatser till katten. Det lättaste sättet är att införskaffa några kattbäddar, det finns flera olika sorter att välja på. De vanligaste sorterna är den öppna sovpuffen och den täckta kattiglon. Det finns också många olika sorters kattkorgar och en variant av kattbädd som man hänger över elementet, det brukar vara en väldigt uppskattad sovplats eftersom det blir varmt och skönt där. Det brukar finnas ett väldigt stort utbud med olika kattbäddar på kattutställningar och de brukar också säljas till bra priser. Om man är lite händig så kan man naturligtvis också tillverka en kattbädd själv.

Det är också viktigt att välja rätt leksaker till katten. Allt som innehåller snören och garn bör undvikas eftersom det är lätt att katten äter upp snöret och då är risken stor att det fastnar i kattens mage med operation som följd. Undvik också leksaker som innehåller långa gummiband (sådana leksaker ska hängas upp i taket eller i en krok på väggen och katten hoppar glatt efter prylen som hänger i snöret längst ned). De här leksakerna är oftast väldigt populära men man bör inte låta katten leka med dem ensam (om man nu absolut ska ha en) eftersom det är alltför lätt att de trasslar in sig i gummibandet och kvävs. Satsa istället på kattmyntemöss, skinnmöss, pälsbollar och fjädervippor. Det är säkra leksaker som dessutom är extremt populära och därför slaktas de ofta rätt fort, en duktig kisse förstör en fjädervippa på mindre än en vecka. Vårt tips är att bunkra upp med ett helt gäng leksaker så att ni har. Återigen så är kattutställningar ett eldorado för den kattleksaksintresserade med en uppsjö av olika modeller.

Sist men inte minst så bör man kattsäkra huset, hur gör man då det på bästa sätt? Tänk dig att du ska få in en hyperaktiv treåring i huset så har du svaret, ta bort allt som du är rädd om. Man kan använda dubbelhäftande tejp att fästa under blomkrukor o.dyl. om man är rädd att kattungen kommer ha ner dem. Kattungar är nämligen väldigt nyfikna och sitter gärna i fönstren och tittar ut på allt spännande. Se till att allt som kan vara farligt för en liten katt finns på säkra ställen. Låt aldrig knivar, saxar eller några kemikalier som diskmedel och tvättmedel ligga framme, det är livsfarligt för en katt att få i sig och leder oftast till döden. Läkemedel är också någonting som man måste förvara säkert, de flesta vanliga värktabletter som Alvedon är giftiga för katten och en enda tablett kan leda till döden. Det är också viktigt att gå igenom vad man har för krukväxter hemma och se till att de som är giftiga står säkert. I stort sett alla julblommor är giftiga som t.ex. Julstjärna och Hyacint men också många vanliga krukväxter som t.ex. Prickblad. För att undvika att din katt mumsar på dina växter så kan du ta och odla kattgräs i en kruka, klipp och håll efter gräset och när det vissnar ned är det bara och så nytt. Undvik också att ha löst liggande sladdar i huset eftersom kattungar gärna tuggar på dem.

Vi är medlemmar i Järva Kattklubb och är du intresserad av att ställa ut din katt någon gång eller att börja avla så måste du vara medlem i en SVERAK ansluten kattklubb som Järva. Vi har varit medlemmar i Järva sedan 1996 och vi har trivts väldigt bra, det är en engagerad klubb som håller många aktiviteter i form av kurser och utställningar. Som fullbetalande medlem i Järva så får du också ett medlemskap i SVERAK och därmed sex nummer av tidningen Våra Katter. Den tidningen innehåller presentationer av olika kattraser, information från SVERAK och FiFe ang. nya regler och förordningar samt inbjudningar till olika kattutställningar och utställningsresultat mm. Att vara medlem i en kattklubb kan vara värt mycket och är som sagt var ett måste om man är intresserad av utställning och avel. Ett års medlemskap i Järva kostar 340 kr och pengarna kan sättas in på Järvas PG: 441 14 31-2 .

Vi är även medlemmar i Birmasällskapet som är en intresseförening för birmaägare. I ett medlemskap så ingår fyra nr av tidningen Birmaaktuellt som innehåller olika artiklar och kåserier men även utställningsresultat och foton på titelkatter o.dyl. Vi bjuder på ett års medlemskap och sedan är det upp till er om ni vill vara med eller inte. Ett års medlemskap kostar 250 kr och pengarna kan betalas in på Birmasällskapets PG: 3 95 94-7. Skicka gärna in bilder eller någon historia om er älskling till tidningen, de uppskattar allt material som de kan få.

Som uppfödare finns vi alltid där om det är något som ni undrar över för självklart så ingår livslång support när ni köper en kattunge från oss. Ingen fråga är för dum och det är bättre att fråga en gång för mycket än för lite. Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna hålla kontakt med alla våra kattungeköpare och vi vill gärna ha små rapporter samt bilder på kattungen för att kunna följa deras uppväxt. Viktiga händelser som kastrering och ifall katten själv får kattungar vill vi naturligtvis också få reda på. Vi ställer självklart upp med tips och råd när det gäller val av hankatt/honkatt för parning och alla möjliga frågor som rör parningen. Det viktigaste när det gäller avel är stamtavlan och man bör undvika att få en högre inavelsgrad än 3,5% räknat på 9 generationer. Som jämförelse kan nämnas att de flesta genetikerna rekommenderar att man aldrig har en högre inavelsgrad än 3,5% på 7 generationer men vi tycker alltså att det är alldeles för högt. Birman är en stor ras och det finns många alternativ för att undvika inavel om man bara planerar sin avel. För att räkna ut inavelsgrader eller bara titta på intressanta stamtavlor så kan ni gå in på avelsdatabasens hemsida.

Ni kan kontakta oss på telefonnummer: 08-647 38 98 eller på mail: anette@saphire-extreme.se om ni har några frågor eller bara vill prata birma:-) Lycka till med er nya familjemedlem!

Demolition Man_8202

S* Saphire Extreme Demolition Man, SbI b

© Copyright Saphire Extreme. Anette & Bjarne Tel: 08-647 38 98.