Picture
Picture
ljus-minnessida
minnessida-liten
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Att preparera en birma inför utställning är som sagt var en hel vetenskap och det finns en mängd olika produkter att välja på. Bara för att jag använder mig av en sort betyder inte det att alla andra är dåliga och att det är fel att välja dessa. Man måste pröva sig fram lite för bästa resultat och det som fungerar på en katt behöver nödvändigtvis inte fungera på en annan. Jag kommer redovisa de produkter och olika badmodeller som jag använder mig av och som jag naturligtvis hoppas ska fungera för er med.

Inför en utställning finns det vissa saker man bör göra förutom att bada katten. Innan badet bör man klippa klorna på katten, ta bort örontofsarna (som definitivt inte ska finnas på en birma) dvs det håret som växer på öronspetsarna (inte håret inuti öronen) samt ta bort stickelhår. Stickelhår är grova, döda hårstrån som gör pälsen sträv och på brunmaskade katter kan de finnas i svansen och i masken och göra katten brindled. Man kan ta bort stickelhår genom att ta en bit av pälsen mellan två fingrar och hålla fast längst ut på pälsstråna samtidigt som man med den andra handens fingrar drar ned så mycket päls som möjligt från pälstofsen man håller i. De pälsstrån som blir kvar mellan fingrarna efter man har dragit några gånger är stickelhår och ska dras bort.

Mitt tips är att vänja katten vid att bada rätt tidigt så att du inte får problem med en trilskande katt sedan. I ärlighetens namn så tycker de flesta katter inte om att bada och fönas men det gäller att vara lugn och bestämd och visa katten att det är du som bestämmer, då brukar det gå väldigt bra. Prata gärna lugnande med katten och låt den inte gå förrän du har bestämt att det är klart även fast det klagas högljutt ibland. Annars lär de sig snabbt att det bara är att klaga lite så får de gå och sedan är det helt omöjligt att bada katten. Om man ska ställa ut sin katt så tycker jag att det är ett måste att ge katten ett bad samt att göra en ordentlig preparering, det är trots allt en skönhetstävling.

När jag preparerar mina katter för en utställning använder jag mig av en glestandad stålkam som kallas för Mirakelkammen (den går bl.a att beställa av Eva Porat som är domare) och det är precis vad den är, en borste med både borst och plastpiggar samt en karda. Mirakelkammen är gjord av specialbehandlat stål som reder ut pälsen utan att göra den statisk, den är dyr men helt ovärderlig och i stort sett det enda man behöver vid prepareringen. De produkter jag använder är Bio-Groom SuperCream (helt ovärderligt), YES diskmedel, PCL Lavendel Shampoo (genomskinlig flaska med lila innehåll) eller PCL´s vanliga schampo (gul flaska med röd etikett), PCL balsam (gul flaska med grön etikett), JOBO´s Styling and Volumespray (antistatspray, den bästa jag någonsin har prövat), Johnson´s Baby Powder (eller motsvarande), Ring 5 Hold Tight spray och silikondroppar. De flesta hankatter och även en del honkatter får problem med fettsvans. Då brukar jag tvätta det feta området med YES diskmedel och sedan följa upp med Lactacyd tvål istället för schampo, det brukar fungera alldeles utmärkt.

Det finns två badmetoder som jag brukar använda mig av. Metod 1 tar lite längre tid men ger ett helt strålande resultat medan metod 2 är snabbare men ger inte samma fina resultat. Jag brukar använda metod 2 om jag har tätt mellan utställningar (ca 2-3 veckors mellanrum), har jag då badat katten med metod 1 till den första utställningen så brukar metod 2 vara tillräcklig att använda till nästa gång, samt om jag ska bada kattungar.

Metod 1:

Om katten ska ställas ut på en lördag så brukar jag börja bada på torsdagen dvs två dagar innan. Det fungerar bäst för mig men mitt tips är att du prövar dig fram till det som fungerar bäst för din katt.

Två dagar innan utställningen börjar jag alltså med att använda Bio-Groom SuperCream som är en inpackning för pälsen som ger ett helt oslagbart resultat. Pälsen blir luftig och helt fri från lockar och skivar sig inte, precis de resultaten som man vill uppnå. Man gör i ordning inpackningen genom att koka upp 1-2 dl vatten och sedan hälla i 1-2 msk SuperCream och låta detta lösa upp sig i vattnet. Låt blandningen svalna och massera in den i kattens päls, fördela så jämt i pälsen som möjligt. Ett bra tips för att kunna fördela blandningen så jämt som möjligt är att hälla upp den i en sprayflaska och spraya in blandningen i pälsen. Efter att du har masserat in blandningen i pälsen så kan du torka pälsen (OBS! utan att skölja ur blandningen) med en hårtork. Det kan ta ett tag för pälsen att torka med blandningen i men det är bara att hålla ut tills katten är torr. Pälsen ser väldigt fet ut och hänger i stripor när allt har torkat men det är ingenting att oroa sig över, det ska se ut så. Inpackningen ska verka över natten så låt katten vara till dagen efter då den ska badas.

En dag innan utställningen är det så dags för det riktiga badet. Jag späder alltid ut schampot med vatten eftersom jag tycker att det fungerar bäst och det är dessutom lättare att massera in schampot i pälsen på det sättet. Som förberedelse till badet tar jag och häller upp en rätt stor klick YES diskmedel i en bunke och späder ut det ca 10 ggr sedan häller jag upp en klick schampo i en annan bunke och späder ut det ca 10 ggr också. Ta katten och börja med att skölja ur inpackningen ur pälsen så noggrant som möjligt (OBS! blöt inte ned kattens huvud eller öron). Häll sedan YES-blandningen över katten och massera in överallt, glöm inte svansen och området bakom kattens öron. YES-blandningen fungerar som avfettningsmedel och är det effektivaste sättet att få ur inpackningen. Skölj ur all YES och häll över schampo-blandningen och massera in den. Skölj ur och schamponera en gång till på samma sätt, skölj ur det med. Häll upp en liten klick balsam i en bunke och späd på samma sätt som du gjorde med schampot. Ta en liten klick balsam i händerna och dutta över ryggen på katten, häll över balsam-blandningen och massera in (främst över ryggen). Tänk på att inte ta för mycket balsam för det gör att pälsen blir tung och glanslös. Sedan är det bara och skölja och när du tror att du är klar så skölj lite till. Det är lite jobbigt, men det är värt det. Ingenting är värre än att anstränga sig massor med ett bad bara för att upptäcka att man inte sköljt ur allt schampo ordentligt så kattens päls är fet ändå. Krama ur så mycket vatten som du kan ur pälsen efter badet med en handduk eller en plutoduk av microfibrer. Sedan är det dags att föna katten torr.

Personligen tycker jag att det är mycket viktigt att föna katten p.g.a. av att pälsen blir mycket snyggare samt att det inte är bra för katten att gå runt kall och blöt en hel kväll. Välj en tystgående fön gärna med kall-lufts funktion och som helst ska vara så snabb och effektiv som möjligt, d.v.s. ingen liten minifön. Det snabbaste sättet att föna en katt är att vara två (en person håller i katten och den andra personen håller fönen samt borstar/kammar katten) eller att man har katten insvept i en handduk och fönar en del i taget. Jag brukar börja med att reda ut pälsen genom att kamma igenom den en gång. Sedan sätter jag igång fönen och borstar/kammar mothårs samtidigt som jag fönar. Katten blir torr mycket fortare om man borstar mothårs och dessutom lyfter sig pälsen på ett helt annat sätt.

När katten är torr så tar jag lite antistatspray i händerna och masserar i kattens krage och över ryggen sedan kammar jag katten mothårs till det har torkat då lägger jag pälsen ned genom att kamma medhårs några gånger över ryggen, kattens krage ska däremot alltid kammas framåt. Sedan sprayar jag ytterst lite Hold Tight spray i kragen och kammar fram den medan sprayen torkar, ta för guds skull inte för mycket spray för då blir pälsen stel. Efteråt pudrar jag lite bakom öronen och på svansen på katten eftersom de tenderar att bli lite feta just där. Undvik att pudra katten på utställning eftersom de flesta domarna tycker väldigt illa om nypudrade katter på domarbordet. När det gäller hankatter med fettsvans så kan det dock behövas pudring av svansen även på plats men då ska man vara noggrann med att skaka ur så mycket som möjligt ur pälsen efteråt. Sedan avslutar jag med att hälla upp ett par silikondroppar i ena handflatan, gnugga händerna mot varandra och sedan fördelar jag det jämt i kattens päls. Efteråt borstar jag igenom kattens päls för att ytterligare fördela silikondropparna och göra så att pälsen lyfter sig. Nu är katten klar och du kan beundra ditt verk!

På själva utställningen använder jag endast lite antistatspray som jag masserar in och kammar torr precis som ovan, något mer brukar inte behövas. Detta brukar jag göra precis när vi kommer till utställningen och sedan precis innan katten ska upp för bedömning. Jag brukar också använda kardan för att fluffa upp kragen lite extra genom att spraya lite antistatmedel på kardan och sedan borsta upp kragen ända från bröstet upp under kattens haka och från kattens öron och sedan ut från kinderna/halsen och framåt.

Metod 2:

Metod 2 är en förkortad variant av metod 1 och jag brukar för det mesta bada katten dagen innan utställningen när jag använder mig av den här metoden.

Som förberedelse till badet tar jag och häller upp en rätt stor klick schampo  (eller om katten är väldigt smutsig en klick YES diskmedel) i en bunke och späder ut det ca 10 ggr, sedan häller jag upp en klick schampo i en annan bunke och späder ut det ca 10 ggr också. Ta katten och börja med att skölja pälsen med vatten så att den är helt våt (OBS! blöt inte ned kattens huvud eller öron). Häll sedan schampo-blandningen (eller YES-blandningen) över katten och massera in överallt, glöm inte svansen och området bakom kattens öron. Skölj ur allt schampo och häll över den andra schampo-blandningen, massera in den samt skölj ur noggrant. Häll upp en liten klick balsam i en bunke och späd på samma sätt som du gjorde med schampot. Ta en liten klick balsam i händerna och dutta över ryggen på katten, häll över balsam-blandningen och massera in (främst över ryggen). Tänk på att inte ta för mycket balsam för det gör att pälsen blir tung och glanslös. Sedan är det bara och skölja och när du tror att du är klar så skölj lite till. Det är lite jobbigt, men det är värt det. Ingenting är värre än att anstränga sig massor med ett bad bara för att upptäcka att man inte sköljt ur allt schampo ordentligt så kattens päls är fet ändå. Krama ur så mycket vatten som du kan ur pälsen efter badet med en handduk eller en plutoduk av microfibrer. Sedan är det dags att föna katten torr.

Personligen tycker jag att det är mycket viktigt att föna katten p.g.a. av att pälsen blir mycket snyggare samt att det inte är bra för katten att gå runt kall och blöt en hel kväll. Välj en tystgående fön gärna med kall-lufts funktion och som helst ska vara så snabb och effektiv som möjligt, d.v.s. ingen liten minifön. Det snabbaste sättet att föna en katt är att vara två (en person håller i katten och den andra personen håller fönen samt borstar/kammar katten) eller att man har katten insvept i en handduk och fönar en del i taget. Jag brukar börja med att reda ut pälsen genom att kamma igenom den en gång. Sedan sätter jag igång fönen och borstar/kammar mothårs samtidigt som jag fönar. Katten blir torr mycket fortare om man borstar mothårs och dessutom lyfter sig pälsen på ett helt annat sätt.

När katten är torr så tar jag lite antistatspray i händerna och masserar i kattens krage och över ryggen sedan kammar jag katten mothårs till det har torkat då lägger jag pälsen ned genom att kamma medhårs några gånger över ryggen, kattens krage ska däremot alltid kammas framåt. Sedan sprayar jag ytterst lite Hold Tight spray i kragen och kammar fram den medan sprayen torkar, ta för guds skull inte för mycket spray för då blir pälsen stel. Efteråt pudrar jag lite bakom öronen och på svansen på katten eftersom de tenderar att bli lite feta just där. Undvik att pudra katten på utställning eftersom de flesta domarna tycker väldigt illa om nypudrade katter på domarbordet. När det gäller hankatter med fettsvans så kan det dock behövas pudring av svansen även på plats men då ska man vara noggrann med att skaka ur så mycket som möjligt ur pälsen efteråt. Sedan avslutar jag med att hälla upp ett par silikondroppar i ena handflatan, gnugga händerna mot varandra och sedan fördelar jag det jämt i kattens päls. Efteråt borstar jag igenom kattens päls för att ytterligare fördela silikondropparna och göra så att pälsen lyfter sig. Nu är katten klar och du kan beundra ditt verk!

På själva utställningen använder jag endast lite antistatspray som jag masserar in och kammar torr precis som ovan, något mer brukar inte behövas. Detta brukar jag göra precis när vi kommer till utställningen och sedan precis innan katten ska upp för bedömning. Jag brukar också använda kardan för att fluffa upp kragen lite extra genom att spraya lite antistatmedel på kardan och sedan borsta upp kragen ända från bröstet upp under kattens haka och från kattens öron och sedan ut från kinderna/halsen och framåt.

Ettan2142

Det färdiga resultatet på utställning:-) Här vår egen tjej Ettan som kattunge.

Ettan_5265

© Copyright Saphire Extreme. Anette & Bjarne Tel: 08-647 38 98.